Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Σε ρυθμούς απαξίωσης το Φραγμα








Οι παραπανω φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί μέσα από το δάσος που περικλείει το Φραγμα. Από ότι φαίνεται κάποιοι "συμπολίτες" μας θεωρούν σκόπιμο και λογικό να ανεβαίνουν με φορτηγά μέχρι βαθιά μέσα στο δάσος για να πετάξουν εκεί τα όποια απορρίμματά τους. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς ειναι προφανής και άμεσος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πριν από λίγους μήνες ο γράφων πήγε με τις παραπάνω φωτογραφίες στο Δήμο Θέρμης για να ζητήσει να γίνει κάτι επιτέλους. Δυστυχώς μέχρι σημερα δεν έχει γίνει τίποτα. Πρέπει πάντως να αναφέρω πως σε παλαιότερη όχληση μου στο δήμο για το ίδιο θέμα, είχε υπάρξει αποτέλεσμα. Τώρα δεν ξέρω τι γίνεται τι περιμένουμε. Δυστυχώς αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμα από το Δήμο είναι οτι η κατάσταση στο δάσος και την περιοχή πέριξ του Φράγματος ειναι εντελώς ανεξέλεγκτη και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες άκρως επικίνδυνη.. Σήμερα το Φράγμα δέχεται χιλιάδες επισκέπτες σε εβδομαδιαία βάση ακόμα και τον χειμώνα, ενω από την ανοιξη και μετά οι επισκέπτες πολλαπλασιάζονται και δεν παραμένουν μόνο στην περιοχή γύρω από τη λίμνη αλλά προχωρούν και μέσα βαθιά στο δάσος. Μεταξύ άλλων στο Φράγμα κυκλοφορούν: περιπατητές με τις οικογένειές τους, ποδηλάτες, σύλλογοι 4Χ4 και enduro που οργανώνουν αγώνες (σε απίθανα σημεία στα οποία παρατάνε και σκουπίδια) ακόμα και κυνηγοί(!). Αν δεν υπάρξει ένας ενιαίος φορέας διαχείρησης που θα οργανώσει συνολικά την περιοχή και θα μπορέσει να διαχειρισθει όλο αυτό τον όγκο των ανθρώπων, τότε τα αποτελέσματα (τα προεόρτια των οποίων βλέπετε παραπάνω) θα ειναι οδυνηρα για το μέλλον του δάσους.

Τι πρέπει να γίνει; Μερικές προτάσεις:

1) μόνιμη παρουσία πυροσβεστικής δύναμης (γιατι όχι εθελοντικής) με φυλάκιο τόσο ψηλά, μέσα στο δάσος όσο και χαμηλά, μέσα στο Φράγμα. Παράλληλα δημιουργία δεξαμενών για την άμεση παροχή νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς

2) να μπούνε μπάρες στις εισόδους του Φράγματος από την πλευρά του Τριαδίου που να κλείνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

3) να μαζευτούν όλα τα σκουπίδια μέσα από το δάσος και να γίνει καθαρισμός από ξερά χόρτα και κλαδιά

4) να ελεχθούν για τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος οι κολώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρίσκονται μέσα στην έκταση

5) να δημιουργηθει εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης και προστασίας του Φράγματος (σχετική πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει το blog μας)

6) να ζητηθεί από το κοντινο στρατόπεδο να παράσχει σε καθημερινή βάση περίπολο στο δάσος μιά και η ενδεχόμενη πυρκαγιά θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για το στρατοπεδο αφού εκεί αποθηκευονται καύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου