Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009





Σε μια μαγευτική τοποθεσία λίγα μόλις χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονικής εκτείνεται το Φράγμα της Θέρμης. Αποτελείται από δύο ουσιαστικά περιοχές. Την στενή περιοχή του Φράγματος που περιλαμβάνει τη λίμνη, πλακοστρωμένες διαδρομές περιπάτου, καφετέρια καθώς και τον συναυλιακό χώρο και την ευρύτερη περιοχή του Φράγματος στην οποία εκτείνεται ενα δάσος με χωμάτινες διαδρομές για 4χ4, mountain bike και μηχανές enduro. Οι διαδρομές που ξεκινούν από το Φράγμα, καταλήγουν στο Πανόραμα στο κέντρο περίπου, στα Πλατανάκια (Πανόραμα), στο Φράγμα Τριαδίου, στο Χορτιάτη (κοντά στο ραντάρ) και στην Περιστερά.

Λίγο μόλις μέτρα από το Φράγμα υπάρχει το Περιβαλλοντικό Πάρκο που αποτελείται από γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις, μπάσκετ, πάρκα και άλλα. Πρέπει να αναφέρουμε οτι το Περιβαλλοντικό Πάρκο έχει δημιουργηθεί στη θέση της παλαιάς χωματερής που λειτουργούσε στην περιοχή μέχρι το 1981 και ήταν η κύρια χωματερή απόθεσης σκουπιδιών όλης της Θεσσαλονίκης. Σήμερα απολύτως τίποτα δεν θυμίζει το δυσοσμο παρελθόν της περιοχής εκτός από μια ξεχασμένη ταμπέλα, ηλικίας 28 ετών, που ενημερώνει για την κατάργηση του σκουπιδότοπου.

Η πρωτοβουλία και τα εύσημα για τη δημιουργία του Φράγματος ανήκουν στο Δήμο Θέρμης ο οποίος με τα ανθηρά οικονομικά του την τελευταία δεκαετία έχει καταφέρει να υλοποιήσει μικρά θαύματα στην περιοχή. Η ιστορία του Φράγματος ξεκινά το 1994 (αν δεν κάνω λάθος) όπου η ροή του μέχρι τότε μικρού ρυακίου σταματά με τεχνητό τρόπο και δημιουργείται η πρώτη μικρή λίμνη. Τα επόμενα χρόνια ο Δήμος σταδιακά υλοποιούσε έργα στην περιοχή όπως ασφαστοστρώσεις, παγκάγκια, διάνοιξη χωματόδρομων και άλλα. Το τελικό αποτέλεσμα σήμερα ειναι πραγματικά εξαιρετικό και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό το έργο.

Πάντως υπάρχουν ακόμα και άλλα πράγματα που μπορουν να γίνουν και ελπίζω ο δήμος να δείξει την ίδια ευαισθησία που μέχρι τώρα αποδεδειγμένα έδειξε για το Φράγμα.


Τα Προβλήματα


Τρία ειναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή του Φράγματος. Το πρώτο ειναι η σχεδιαζόμενη ανατολική περιφερειακή οδός η οποία περνάει κοντά από την ευρύτερη περιοχή του Φράγματος και απειλή να καταστρέψει μέρος του όμορφου τοπίου

.

Το δεύτερο είναι οι όλο και περισσότεροι επισκέπτες του. Πριν 20 χρόνια τις Κυριακές δεν επισκεπτονταν την περιοχή άλλοι πλην του γράφοντα και της παιδικής παρέας του. Σήμερα οι επισκέπτες ειναι χιλιάδες σε εβδομαδιαία βάση και τα σκουπίδια που δημιουργούνται αποτελούν κίνδυνο για τη βιωσιμότητα της περιοχής. Περιπατητές, αγώνες αυτοκινήτων 4χ4, αγώνες enduro, ακόμα και κυνηγοί, απειλούν το μέλλον του Φράγματος. Το περασμένο καλοκαίρι ανακαλύφθηκε προσπάθεια εμπρησμού του δάσους. Δεδομένου οτι η έκτασή του δεν είναι και πολύ μεγάλη μια ενδεχόμενη φωτιά μέσα σε λίγες ώρες θα το έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά.

Το τρίτο πρόβλήμα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η αυξανόμενη οικοδόμηση. Μέχρι σήμερα τα νερά της λίμνης ειναι αρκετα καθαρά αν και δεν εχω βρει καποια πιστοποιημένη αποτίμηση της ποιότητάς τους. Τα νερά της πηγάζουν από τον Χορτιάτη και στη διαδρομή δεν υπαρχουν βιοτεχνίες ή εργοστάσια παρά μόνο κάποιες διάσπαρτες κτηνοτροφικές μονάδες. Εντούτοις, η αυξανόμενη οικοδόμηση της περιοχής, εύκολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαινόμενα που έχουμε συναντήσει σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρησης του Φράγματος που θα αναλάβει από την καθαριότητα της ευρύτερης περιοχής, την συνεχή πυροσβεστική της προστασία καθώς και τη διοργάνωση των όποιων εκδηλώσεων (ποδηλατικους αγώνες, συναυλίες, περιπατιτικές εκδρομές κτλ).

Σε αυτό το blog θα βρίσκεται συχνά θέματα που αφορούν το Φράγμα Θέρμης τόσο σε επίπεδο εκδηλώσεων όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν στην περιοχή. Πρόθεση μας ειναι η διαρκή παρατήρηση και προστασία του Φράγματος (έχω την τύχη να το επισκέπτομαι σχεδόν καθημερινά). Όποιος επιθυμει να συμβάλλει σε αυτό ας επικοινωνήσει με το blog.

4 σχόλια:

  1. Γνωρίζετε αν υπάρχει πρόβλημα να πάει κάποιος για περίπατο στο φράγμα με σκύλο; Εννοείτε πάντα στο λουρί και πάντα μαζεύουμε τα περιττώματα.
    Γιατί μπορεί η κοινή λογική να μου λέει πως δε θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά μια και πανελλαδικά μας αντιμετωπίζουνε σα λεπρούς (τους σκυλάδες) είπα να ρωτήσω μήπως έχετε κάποια πληροφορία ώστε να γλιτώσω τον διωγμό και τη σύγχυση σε περίπτωση που απαγορεύεται.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είχα πάει προσφατα εγώ με τον σκύλο μου και δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα

      Διαγραφή
    2. είχα πάει προσφατα εγώ με τον σκύλο μου και δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα

      Διαγραφή
    3. είχα πάει προσφατα εγώ με τον σκύλο μου και δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα

      Διαγραφή